Skip to main content

Brandonderzoek is de manier voor de brandweer om zo veel mogelijk kennis, inzicht en informatie te vergaren over incidenten. Dat is belangrijk omdat we van elk incident kunnen leren; over de oorzaken van branden, het brandverloop, de effectiviteit van preventieve voorzieningen en de effectiviteit van het repressieve optreden.

Het brandonderzoekteam van Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant bestaat uit 6 medewerkers die de resultaten van hun onderzoek vertalen naar de ontwikkeling van betere voorlichting en informatie over, bijvoorbeeld, de gevolgen van innovaties in de energietransitie. En voor het signaleren van trends die aandacht verdienen in de lessen en leerstof voor vakbekwaamheid en risicobeheersing, zodat iedereen binnen de brandweer veilig en op de juiste manier werkt.

Een onderzoek start vrijwel altijd met een melding van de meldkamer. Via het kladblok en C2000 wordt belangrijke beeldvormende informatie over een incident verkregen en vindt overleg plaats met de daar aanwezige leidinggevende. Op dat moment wordt besloten of een specifieke onderzoeksvraag moet worden onderzocht – bijvoorbeeld over het brandverloop, preventieve voorzieningen of de inzet in het algemeen – en of het onderzoeksteam op de locatie van het incident aanwezig moet zijn om het onderzoek te starten.

Ga naar de inhoud