Skip to main content

Elk middel dat kan helpen om het werk van de brandweer efficiënter, doelgerichter, succesvoller maar vooral ook veiliger te maken, is welkom. En dus staat ook in de wereld van de brandweer de digitalisering niet stil, met het bestaan van het Team Digitale Verkenning als levend bewijs.

Complexe incidenten

De brandweer krijgt steeds vaker met complexe incidenten te maken. Onder invloed van onder andere de energietransitie, de ontwikkeling van steeds grotere en complexere gebouwen, de toepassing van nieuwe materialen en veranderingen in vervoer en transport is het noodzakelijk om vanaf het eerste moment van een incident over zoveel mogelijk relevante data te beschikken. Het is echter vaak niet mogelijk om die data door mensen te laten verzamelen, omdat het soms te gevaarlijk, te moeilijk, onverantwoord of überhaupt onmogelijk is.

De toepassing van digitale techniek lost dat probleem soms helemaal, soms voor een groot deel op. Bovendien gaat het verzamelen makkelijker en sneller. Het Team Digitale Verkenning maakt gebruik van hoogwaardige technologie die razendsnel waarneemt, analyseert en informatie beschikbaar maakt.

Geavanceerde techniek

Voor Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant ondersteunt het Team Digitale Verkenning vanuit Oosterhout brandweermensen bij het uitvoeren van hun taken. Daarbij wordt gebruikgemaakt van geavanceerde drones die verschillende taken kunnen uitvoeren die kunnen bijdragen aan het bepalen van, onder meer, de inzettactiek. Door het gebruik van sensoren in de drones kunnen vuurhaarden nauwkeurig worden gelokaliseerd, dragen drones bij aan het efficiënter bestrijden van natuurbranden en kunnen met binnendrones verkenningen in gebouwen worden gemaakt.

Het Team Digitale Verkenning kan ook de STH-teams ondersteunen bij hun werkzaamheden in situaties waarin het werk niet veilig is maar waar actie ondernemen wel van essentieel belang is in geval van brandbestrijding, incidentbestrijding gevaarlijke stoffen, gevaar bij instorting, incidenten op het water en bij vermissingen.

Drones worden niet alleen tijdens maar ook voor en na incidenten ingezet. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van beelden voor (natuur)brandonderzoek en het leren van incidenten. De incidenten zijn niet altijd complex; ook bij ‘gewone’ incidenten kunnen de drones een efficiëntere inzet ondersteunen.

Ga naar de inhoud