Skip to main content
Hulpvaardige - Kleinwatertransport 1
Hulpvaardige - Kleinwatertransport 2

Ons watertransportsysteem is compleet gemaakt! Enkele jaren geleden werd het programma watertransport in het leven geroepen om een snel, duurzaam en efficiënt systeem te ontwikkelen. We gebruikten namelijk verschillende systemen die niet goed op elkaar aansloten. Ook was het bij grootschalige branden vaak lastig om voldoende bluswater ter plaatse te krijgen. Bovendien is de hoeveelheid water van ondergrondse brandkranen meestal niet voldoende en is het niet erg duurzaam om drinkwater te gebruiken. 

Het grootwatertransport was al operationeel en als sluitstuk schaften we zes wagens met klein watertransport (KWT) aan. Deze KWT’s leveren over een afstand van één kilometer minimaal 2.000 liter water per minuut. Dat is ruim voldoende om een tankautospuit of hoogwerker te voorzien van bluswater. Ook kunnen alle eenheden van het groot- en klein watertransport gecombineerd aan elkaar worden gekoppeld en ingezet. Op deze manier kan er over een afstand tot maximaal 2,5 kilometer water gehaald worden. Met drie wagens in het oostelijk deel en drie in het westelijk is er nu een goede spreiding. Binnen een half uur kunnen ze overal operationeel zijn. Bij het groot watertransport duurt dit ongeveer een uur.

Uniek is dat de wagens voorzien zijn van een hose drain unit (HDU) die de slangen ontwatert na afloop van een brand en van telemetrie. Daarmee kan op afstand worden uitgelezen wat de actuele staat is van het voertuig en hoeveel water het voertuig heeft afgegeven bij een brand.

Hulpvaardige - Kleinwatertransport 3
Hulpvaardige - Kleinwatertransport 4
Hulpvaardige - Kleinwatertransport 5
Ga naar de inhoud