Skip to main content

2023 was het eerste jaar na het uitbreken van de covidcrisis met een volledig evenementenseizoen zonder beperkingen. Iedereen mocht in vrijheid en blijheid weer naar feesten, festivals en concerten, en dat allemaal zonder mondkapje of coronatoegangsbewijs. Bij veel van deze evenementen, zoals de Tilburgse Kermis, 538 Koningsdag in Breda en het WK Veldrijden in Woensdrecht, waren we als veiligheidsregio betrokken.

Om de samenwerking tussen de gemeente, evenementenorganisaties en alle betrokkenen vanuit de veiligheidsregio soepel te laten verlopen en om het kennisniveau naar een hoger niveau te tillen, is door de drie Brabantse veiligheidsregio’s ook in 2023 een leergang evenementenveiligheid georganiseerd. De doelgroepen van de leergang waren de gemeentelijke evenementencoördinatoren, vergunningverleners en adviseurs vanuit de hulpdiensten. Aan de hand van 14 modules werden zij bijgespijkerd op thema’s als gezondheid, brandveiligheid, crowdmanagement en weerscondities. In totaal zijn zo’n 230 deelnemers aan de slag gegaan om met en van elkaar te leren.

Daarnaast organiseerden we vijf webinars, waaraan per keer 100 tot 170 mensen deelnamen. Tijdens deze digitale bijeenkomsten werd stilgestaan bij bijzondere incidenten en wat 2022 aan ervaringen ons heeft geleerd. Ook ging de aandacht uit naar de verduurzaming van evenementen, zoals de toepassing van accupakketten, met bijbehorende risico’s en beheersmaatregelen.

In het grote aanbod van evenementen springt er in 2023 één uit met een prominente betrokkenheid voor de veiligheidsregio: Awakenings Summer Festival, een groot dance-event in de Beekse Bergen in Hilvarenbeek. Op zondag, de laatste dag van het festival, is na overleg met alle partijen, door de organisatie besloten om het festival niet verder door te laten gaan. Door het slechte weer, en de onvoorspelbaarheid ervan, was het geen haalbare kaart de veiligheid van bezoekers en acts te garanderen. Dit had de nodige impact op de logistieke organisatie; 15.000 teleurgestelde weekendbezoekers moesten binnen drie uur de camping verlaten en duizenden dagbezoekers moesten hun bezoek aan het festival annuleren.

Ga naar de inhoud